THE GOLDEN GLOWS

Bio

The Golden Glows is een akoestisch trio dat straalt als de opgaande zon. Met één gitaar en drie stemmen creëert de groep verrassende popavonturen met een unieke, warme meerstemmigheid. Van de koning der Belgen tot de grootste criminelen van België en alles daartussen – de band entertainde iedereen van 7 tot 77. Ze waren de afgelopen jaren te zien op diverse prestigieuze podia in binnen- en buitenland, maar evengoed in het café om de hoek of op de gouden bruiloft van je tante.

De Antwerpse band heeft een brede tijdshorizon. Hun muziek staat, wars van trends, een beetje buiten de tijd. Elke nieuwe songbook boort een nieuwe stijl, een nieuwe thematiek, een nieuw genre of nieuwe medewerkers aan, maar klinkt dankzij hun adembenemende close harmony, altijd onmiskenbaar als The Golden Glows. Op hun nieuwste plaat Sunrise kiezen ze zowel muzikaal als tekstueel voor puurheid. Het is hun meest persoonlijke werk tot nu toe.

De groep speelde zich een reputatie bij elkaar met ‘A Songbook from the 20’s’, een verzameling obscure Americana uit het 78rpm tijdperk. Kritische waardering volgde snel daarna met ‘A Folksongbook’, waarin ze de historische wortels van de popmuziek verder uitspitten met murder ballads en andere lang vervlogen folkmelodieën. Een eerste grote mijlpaal werd ‘Prison Songs’, een hommage aan de beroemde Amerikaanse musicoloog Alan Lomax, die ook te zien was op de allereerste editie van Into The Great Wide Open. Het oorspronkelijke tributeconcert met mannenkoor werd verkozen tot de Top 3 in de concerttempel Ancienne Belgique, waar de band zowat elk jaar concerteerde. Ze zouden er ook Artist in Residence worden om aan een commisie te werken rond The Anthology of American Folkmusic, van die andere gigant Harry Smith. In 2023 speelden ze op zijn 100e verjaardag een dubbelconcert met de veelgeprezen Mount Eerie.

Hoe langer hoe meer gaven bewerkingen van bestaand materiaal ruimte aan eigen werk. De band produceerde ‘Afterglow’, een kortfilm van 20 minuten met een indrukwekkende orkestrale soundtrack. Hun laatste wapenfeit was ‘On Moonlight and Rain’, een staaltje progrock gebaseerd op Japanse geestverhalen uit de 18 eeuw. ‘Sunrise’ is het zevende album van de band, het eerste voor Excelsior. Na vele muzikale avonturen en collaboraties keert de band terug naar de basis om als trio een eerlijke en pure plaat te produceren.

Get more info
Photos