THE GOLDEN GLOWS

Bio

The Golden Glows is een akoestisch trio dat straalt als een ondergaande zon. Hun warme driestemmigheid blaast nieuw leven in lang vervlogen melodieën. Met één gitaar en drie stemmen creëert de groep al meer dan een decennium verrassende popavonturen. Van de koning der Belgen tot de grootste criminelen van België en alles daartussen – de Glows bieden entertainment voor iedereen. De groep komt uit de diamantmijnen van Antwerpen.

In 2005 debuteren The Golden Glows met een bewerking van obscure Amerikaanse liedjes uit de periode 1927-1932. Ze bundelen deze bonte verzameling torch songs, musicalhits, cowboydeuntjes, lang vergeten smartlappen, spirituals en duizendkleurige blues in A Songbook from the 20’s. Daarmee keren de Glows terug naar het prille begin van de popmuziek. A Songbook from the 20’s verschijnt in 2007 als EP en wordt in de loop der jaren meer dan 200 keer live gebracht.

In A Folksongbook (2007) graaft de groep nog dieper naar de wortels van de pop. Amerikaanse murder ballades uit de beroemde 19e eeuwse catalogus van Francis Child worden voorzien van gloedvolle nieuwe muziek. Op de gelijknamige EP creëren 15 klassieke muzikanten een magisch geheel dat erg positief wordt ontvangen in de nationale pers als akoestische pop met eeuwenoude referenties. Live wordt A Folksongbook verder uitgepuurd met gastmuzikanten van B.O.X, een avontuurlijk barokcollectief uit een naburige diamantmijn.

Op vraag van de Ancienne Belgique werkt het Antwerpse trio in 2009 mee aan een uniek hommageconcert voor Alan Lomax. De Glows gaan aan de slag met Prison Songs, de liederen van zwarte gevangenen uit de jaren ’30 en ’40. Uit eerbied voor dit waardevolle historisch materiaal, wordt het concert slechts één keer uitgevoerd met een zeskoppig mannenkoor. Twee jaar later wordt A Prison Songbook opgenomen in rockformatie. Er volgt een clubtour en een theatertournee. De AB, Roma, Handelsbeurs ontploffen, het album krijgt viersterrenrecensies. Op 10 oktober 2019, exact tien jaar na datum, verschijnt het legendarische concert met mannenkoor op vinyl – het wordt nooit meer live uitgevoerd.

Onder de noemer Schelp & Stem werken de Glows samen met Spiral Consort, een ensemble van zeeschelpenblazers. Stokoude gospelmuziek gaat een mystiek verbond aan met de oerklanken van de schelpen, tot verwondering en betovering van velen.

In 2017 maken de Glows exclusief voor deSingel de voorstelling On Moonlight and Rain. In samenwerking met het voltallige B.O.X orkest en de IJslandse producer Valgeir Siggurdsson ontstaat een droomachtige muziekvoorstelling, gebaseerd op een Japanse geestverhalenbundel uit de 17e eeuw. Vroege cinema en analoge projectietechnieken inspireren een moderne Fantasmagorie waarin barok, elektronica, pop en visuals samenvloeien tot een wonderlijk geheel. In 2019 wordt het album On Moonlight and Rain opgenomen in een popbezetting. Er is ook contact met Japanse muzikanten om het album te herwerken met traditionele instrumenten.

En er is nog meer inspiratie uit de wereld van de cinema. In 2010 produceren The Golden Glows zelf een korte film, Afterglow, in een regie van Benny Vandendriessche. Zonder dialogen, met slechts een suggestie van een verhaallijn, sluit de film naadloos aan op het universum van de groep. Beeld en muziek grijpen helemaal op elkaar in. Maar liefst 22 muzikanten vormen een orkest met ongehoorde klankcombinaties: lapsteel en zeeschelpen, Ondes Martenot en vibrafoon, stemmen, strijkers en blazers. De soundtrack is zo monumentaal dat die pas in 2018 voltooid wordt, maar de muziek klinkt wel uitdrukkelijk, vintage Glows.

In 2018 betrekt het trio een concertresidentie in de AB De groep wordt ambassadeur van een ambitieus project: een creatieve hommage aan Harry Smith en zijn invloedrijke Anthology of American Folk Music. Een reeks internationale artiesten gaat exclusief voor de AB aan de slag met Smith’s verzameling, de Glows bijten de spits af en bouwen mee aan de nationale bekendheid van het project. De groep schrijft met The Songbook of Harry Smith ook een beetje geschiedenis, in één jaar tijd stond geen enkele artiest zo vaak op de planken in de Brusselse muziektempel. In 2019 volgt een grote zaalshow als apotheose van hun residentie.

The Golden Glows hebben een brede tijdshorizon. Hun muziek staat, wars van trends, wat buiten de tijd waardoor projecten vaak lang tot perfectie kunnen worden gesmeed. Elke verzameling is een nieuw universum met een eigen thematiek, vaak in nieuw genre, dat altijd de gouden stempel van de Glows draagt. Na flink 250 concerten concentreert de groep zich meer en meer op eigen materiaal en verstevigt daarmee het DNA van wat sommigen wel eens ‘de mooiste groep van België’ noemen.

Get more info
Photos