LITTLE DOTS

Bio

Vier jaar na hun alom gewaardeerde langspeeldebuut A Clear Running Stream, verschijnen de Gentse Little Dots eindelijk weer aan het muzikale firmament.

Intussen is er wel één en ander veranderd: het oorspronkelijke trio, dat live al eens kon uitgroeien tot een uit de kluiten gewassen octet, is op het nieuwe Do You Know How We Got Here? tot een duo herleid. Bovendien heeft de barokke, orkestrale sound van de eerste plaat plaats geruimd voor een geluid dat aanzienlijk minimalistischer en elektronischer aandoet.

Zangeres Sophia Ammann en multi-instrumentalist-producer Pablo Casella, zweren nog altijd bij echte songs, maar tijdens het productieproces hebben ze hun nummers, met de hulp van Frederik Segers, niet zelden van een repetitieve groove of mantra-achtige sfeer voorzien. Op zijn nieuwe plaat kiest het gezelschap resoluut voor een ‘less is more’-aanpak, al spreekt het zelf veeleer van een organische ontwikkeling dan van een bewuste keuze.

“Dit keer hebben we onszelf wat meer bewegingsruimte gegund en onze intuïtie laten spreken”, klinkt het bij Little Dots. Dat verklaart het speelse, spontane karakter van ons nieuwe materiaal.” Van een drastische stijlbreuk is echter geen sprake. De introspectieve liedjes op Do You Know How We Got Here? zijn ook nu weer doordrongen van weemoed en melancholie en naar aloude gewoonte zweert het gezelschap bij klein en intimistisch.

Zoals de groepsnaam Little Dots al aangeeft, beseffen Ammann en Casella maar al te goed dat we met zijn allen niet méér zijn dan nietige stipjes in het heelal. ‘Follow Me’, de eerste single, die meteen de teneur van de hele plaat aangeeft, staat dan ook in het teken van de Grote Levensvragen: Waar komen we vandaan? Waarom zijn we hier? Waar gaan we naartoe? “We schrijven eerlijke teksten die vertellen wie we zijn en wat ons bezig houdt”, aldus Sophia Ammann. “We beseffen dat niet alles te benoemen of te begrijpen valt. Maar dat belet ons geenszins het leven te omarmen.”

‘Mother Colour’ heeft iets van een gebed, ‘The Man Who Lost His Face’ is een moderne fabel en in de potentiële radiohit ‘Rocket’ onderstrepen Little Dots hoe belangrijk het is iedere dag je dromen na te blijven jagen. Escapisme loopt als een rode draad door de nummers. Little Dots waarschuwen de luisteraar voor de tredmolen die wordt bezongen in ‘The Game’ en nodigen hem uit zowel lichamelijk als geestelijk in beweging te blijven. ‘We think better on our feet’, luidt het in ‘Walk Talk’. “Het komt erop aan jezelf te bevrijden van je angsten en beperkingen”, zegt Pablo Casella. “Alleen wie vrede heeft met zichzelf, kan zich blijven ontwikkelen. Natuurlijk weten we niet vooraf wat het leven voor ons in petto heeft, maar soms is de reis belangrijker dan de bestemming. Dat is wellicht het voornaamste thema van Do You Know How We Got Here?: draag er zorg voor dat je niet stagneert.”

Sophia Ammann, die de jongste jaren te horen was bij de Kortrijkse indietronicaformatie Ansatz der Maschine, heeft Canadese roots, terwijl haar artistieke wederhelft Pablo Casella afkomstig is uit de Braziliaanse stad São Paulo.

“Mijn herkomst heeft zeker invloed op hoe ik naar de dingen kijk”, vindt Casella, die als videomaker onder meer betrokken was bij de performance-opera Tragedy of A Friendship van Jan Fabre. “Goed, we gebruiken bij Little Dots geen Braziliaanse ritmen, maar mijn gevoel voor harmonie is wél gekleurd door een componist als Heitor Villa-Lobos. De manier waarop ik mij uitdruk in mijn teksten, heeft dan weer alles met mijn moedertaal te maken. Het Portugees is een kneedbaar instrument waarin betekenissen makkelijk kunnen verschuiven. Een werkwoord laat zich probleemloos in een adjectief transformeren en omgekeerd. Dat geeft me zoveel vrijheid dat ik, wanneer ik me van het Engels bedien, moet opletten dat ik geen onzin vertel.”

Pablo Casella is gevormd door grote Braziliaanse songwriters als Chico Buarque en Caetano Veloso, artiesten die er als weinig andere in slagen een emotie trefzeker en met een haast wiskundige precisie te omschrijven. “Dat probeer ik zelf ook”, vertelt Casella. “Ik ga altijd op zoek naar metaforen. Het is mijn manier om je het vertrouwde op een nieuwe, verrassende manier te doen ervaren en tegelijk iets aan de taal toe te voegen.”

Do You Know How We Got Here? is een mooie popplaat waarop de stilten even veelzeggend zijn als de gespeelde noten, en waarop de woorden méér suggereren dan ze, op het eerste gehoor, lijken te zeggen. Redenen genoeg om je langdurig in het universum van Little Dots onder te dompelen.

Dirk Steenhaut

Get more info
Photos