ARBEID ADELT!

Bio

AA! ontstond na een concert van Siouxsie & The Banshees die in het voorjaar van 1981 te AB concerteerden. “Dat kunnen wij toch ook?” zei de toen reeds bebrilde frontman Marcel Vanthilt. En zo geschiedde.

Hun eerste twee singles waren meteen raak: ‘Ik sta scherp’ (uit ’81 dat verscheen op het label met de naam ‘Wereldrekord Nummer Eén’) en ‘De dag dat het zonlicht niet meer scheen’ (’82), een persiflage op het gelijknamige nummer van John Terra dat voor de nodige controverse zorgde. In ’83 volgde zowel hun debuut-EP ‘Jonge Helden’ als ‘Le Chagrin En Quatre-Vingts’. Die laatste bevatte de absolute klassieker ‘Lekker Westers’ met een strofe die ons Belgen zo typeert: “Hoe heerlijk de weemoed. Het bier, het verdriet. De stroom waarin de Vlaming zijn leven vergiet. Niet liggen op jouw rug. Lekker Westers.” Hun eerste optreden duurde precies 7 minuten (“omdat we niet meer materiaal hadden”) en toeren deden ze vaak in het voorprogramma van Tc Matic.

AA! startte als duo, maar werd al snel een triumviraat met Marcel Vanthilt (aka Max Georg Alexander), Jan Vanroelen (aka David Salamon) en later Luc Van Acker als kernbezetting. Nadien maakten gitarist Willy Willy (later: The Scabs) en Dani Klein (later: Vaya Con Dios) ook deel uit van AA! In 1991 kwam de groep opnieuw bij elkaar en bracht nog een tweetal albums uit: ‘Des duivels oorkussen’ (met singles als ‘Spannend" en ‘Johnniie Sexpistool’) alsook ‘Noblesse Oblige’ (’94). Nog een belangrijk auditief tussenfeit: ‘Disco Death’, hun 12” uit ’87 dat een excellente bewerking was van ‘Death Disco’ van Public Image Ltd (dat zelfs te horen was op ‘As Heard On Radio Soulwax pt. 2.’ van 2 Many Dj’s)

In 2014 bracht Warner de ultieme driedubbele Arbeid Adelt! verzamelaar uit.
ARBEID ADELT! is nog steeds springlevend, dit bewijze album “Het Heelal Is Hier” dat maart 2023 uitkwam, gevolgd door een goedlopende clubtour en festivaltour waar de nieuwe line up van Arbeid Adelt! energieker dan ooit uit de hoek kwam.

Get more info
Photos